Atacul a avut loc la baza militară Shahin, din apropierea oraşului Mazar-i-Sharif, capitala provinciei Balkh.

Comandantul operaţiunii NATO în Afganistan, Resolute Support (RS), la care iau parte 13.000 de militari dintre care 8.400 de americani, a anunţat un bilanţ de 'şapte membri ai forţelor americane răniţi şi evacuaţi pentru a primi îngrijiri'.

Soldatul afgan care a deschis focul de armă a fost ucis, iar un altul rănit, potrivit unui comunicat al RS publicat pe Twitter.

Incidentul s-a înregistrat în jurul orei locale 14:00 (09:30 GMT) la baza Shahin, una dintre cele mai importante din ţară, situată la circa 10 kilometri de Mazar-i-Sharif.

Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării afgan, Mohammad Radmanish, soldaţii americani 'se aflau în vizită la baza Shahin atunci când au fost răniţi în atac'. Acesta a anunţat iniţial că trei militari americani au fost răniţi în incident.

Într-un comunicat, mişcarea talibană a salutat 'un soldat patriot care a desfăşurat un atac, ucigând sau rănind şase soldaţi americani', fără a preciza dacă atacatorul, membru al forţelor armate afgane, provenea din rândurile talibanilor.

Acesta este al doilea astfel de incident în mai puţin de o săptămână şi intervine în contextul în care Pentagonul urmează să anunţe trimiterea suplimentară a câtorva mii de militari americani în Afganistan pentru a contracara avansul insurgenţilor islamişti.

Pe 11 iunie, talibanii au revendicat un atac similar în estul Afganistanului — un soldat afgan a deschis focul asupra trupelor americane, ucigând trei soldaţi şi rănind un altul, în timpul unei operaţiuni contra insurgenţilor în provincia Nangarhar, bastion al combatanţilor grupării Statul Islamic.

Baza militară Shahin a fost atacată timp de mai multe ore pe data de 21 aprilie, de un comando format din 10 insurgenţi îmbrăcaţi în uniforme ale forţelor speciale afgane. Cel puţin 135 de soldaţi afgani, majoritatea recruţi, au fost ucişi şi alte câteva zeci răniţi în acel atac, revendicat de talibani şi care a dus la demisia ministrului apărării afgan.