------

De Ziua Rusiei, la Moscova, dar şi în mai multe oraşe, se desfăşoară proteste faţă de corupţie, organizate de susţinătorii opozantului Alexei Navalnîi. Presa rusă anunţă că politicianul a fost reţinut chiar în curtea blocului în care locuieşte la Moscova.

Într-un mesaj peTwitter, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a anunţat că la biroul opozantului rus a fost întreruptă alimentarea cu curent electric.

Mii de susţinători ai liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au manifestat luni în toată Rusia şi mai mulţi dintre ei au fost arestaţi la Moscova, unde mitingul lor fusese interzis, au relatat media ruse, citate de AFP.

Acesta este al doilea val de manifestaţii după cel din 26 martie organizat în Rusia de Navalnîi, care duce neobosit o campanie anticorupţie pe internet şi şi-a anunţat intenţia de a fi contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 2018.

Potrivit presei locale, circa 3.000 de susţinători ai lui Navalnîi s-au reunit la Novosibirsk, în Siberia, şi alte manifestaţii de mai mică amploare au avut loc la Krasnoiarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok şi alte câteva oraşe.

La Moscova, 12 persoane au fost reţinute înainte de începerea manifestaţiei prevăzute la ora 14:00 (12:00 GMT), potrivit site-ului OVD Info, care ţine socoteala arestărilor în cursul manifestaţiilor.

Navalnîi acuzase duminică primăria Moscovei că încearcă să facă să eşueze manifestaţia simpatizanţilor săi, prevăzută pe bulevardul Saharov, în nord-estul oraşului, împiedicând toţi prestatorii să-i închirieze o scenă şi echipamente sonore.

El a anunţat atunci că manifestaţia va avea loc în strada Tverskaia, care duce direct la Kremlin, iniţiativă pe care primăria Moscovei a calificat-o drept "o provocare". Poliţia moscovită a avertizat pe site-ul său că un alt eveniment era deja programat pe strada Tverskaia şi că "orice provocare comisă de manifestanţi va fi considerată drept încălcare a ordinii publice".