Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane şi Youssef Zaghba s-au folosit de mai multe sticle de plastic şi de bandă adezivă pentru a da impresia că poartă centuri sinucigaşe, tocmai pentru a-i determina pe oameni să nu se apropie de ei în timpul atentatelor de săptămâna trecută de pe London Bridge.

Anchetatorii sunt de părere că cei trei atacatori aveau de gând să creeze o ”situaţie de asediu” în zona Borough Market.

Un comandant al poliţiei a precizat că falsele centuri sinucigaşe demonstrează mai degrabă curajul remarcabil al oamenilor obişnuiţi care i-au confruntat pe terorişti în noaptea atentatelor de pe London Bridge.

”Nu am văzut până acum această tactică în Marea Britanie, prin care teroriştii încearcă să creeze un nivel maxim de frică prin purtarea unor explozibili falşi. Oricine i-a văzut în noaptea atentatului a crezut că aceste centuri sunt reale. Este greu să speculăm cu privire la motivele pentru care ei au purtat aceste centuri. Poate plănuiau să transforme acest atac într-o situaţie de asediu sau poate credeau că este o formă de protecţie şi că vor evita să fie împuşcaţi”, a declarat Dean Haydon.

Detectivii au vorbit până în acest moment cu 262 de martori din 19 ţări, iar 78 sunt consideraţi martori importanţi în investigaţia legată de atentatele de pe London Bridge.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 48 au fost rănite în urmă cu exact o săptămână, atunci când Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane şi Youssef Zaghba au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe London Bridge, înainte de a declanşa un carnagiu în Borough Market.

Reprezentanţii Scotland Yard au anunţat că au nevoie de mai mulţi martori care au asistat la atentatele de pe London Bridge.

Poliţia Metropolitană a precizat deja că atacatorii au închiriat un apartament în cartierul Barking şi l-au folosit drept casă sigură pentru a pregăti atentatele din Londra.

În respectiva casă, autorităţile au descoperit o ediţie a Coranului, care era deschisă la o pagină ce vorbea despre martirii din Islam.

De asemenea, o percheziţie a dus la descoperirea mai multor bombe incendiare, sticle de plastic şi a unor role de bandă adezivă, obiecte folosite pentru a asambla false centuri sinucigaşe folosite de atacatori pe London Bridge.

Criminaliştii au determinat că cei trei atacatori au acţionat pe cont propriu în casa sigură din Barking.

Khuram Shazad Butt a fost identificat drept liderul celulei teroriste, acesta fiind şi cel care a închiriat furgoneta de la un magazin cu unelte şi materiale de construcţii din Romford, o suburbie situată în estul Londrei.

Anchetatorii au descoperit că atacatorii şi-au legat cuţitele de încheietura mâinii şi aveau inclusiv bombe incendiare în furgonetă. De asemenea, toate cuţitele utilizate în atac aveau o lamă de 30 de centimetri şi erau din ceramică roz.