Presa franceză protestează după ce preşedintele Macron a decis să selecteze jurnaliştii care-l însoţesc în vizitele externe

Presa franceză protestează după ce preşedintele Macron a decis să selecteze jurnaliştii care-l însoţesc în vizitele externe
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: EPA 19.05.2017 15:49
Principalele media franceze au publicat joi o scrisoare deschisă prin care protestează faţă de politica de comunicare a noului preşedinte Emmanuel Macron, reproşându-i acestuia că încearcă să impună presei ce să transmită în timpul vizitelor sale externe, după ce Palatul Elysee a anunţat că jurnaliştii care-l vor însoţi pe preşedinte în aceste vizite vor fi selectaţi, sistem pe care niciun alt preşedinte francez nu l-a practicat şi care în opinia semnatarilor scrisorii ''dăunează democraţiei'', relatează ediţia online a postului BFMTV şi publicaţia spaniolă ABC.

Scrisoarea intitulată ''Domnule preşedinte, Palatul Elysee nu poate alege ziariştii'', a fost semnată de cotidiane precum Le Monde, Libération, Le Parisien, Le Point sau Le Figaro, de posturile de televiziune BFM, RTL şi TF1, de posturi de radio printre care se numără RFI, France Info şi Europe 1, de Agenţia France Presse, de publicaţii online, cum este Mediapart, dar şi de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

Protestul survine după ce Palatul Elysee a anunţat joi, înaintea vizitei lui Macron în Mali, că preşedinţia franceză a decis să selecteze jurnaliştii care-l vor însoţi pe Macron în vizitele sale externe. Conform anunţului, numai ziariştii specializaţi pe tematica vizitei vor fi autorizaţi să îl însoţească pe preşedinte.

Niciun preşedinte francez ''nu a apelat la un asemenea sistem'', subliniază semnatarii scrisorii. 'Nu preşedintele Republicii sau serviciile sale pot lua decizii cu privire la funcţionarea internă a redacţiilor, temele alese sau opiniile lor. Această alegere revine conducerii redacţiilor şi jurnaliştilor membri', îi atrag ei atenţia lui Macron.

''În condiţiile în care neîncrederea apasă tot mai mult asupra informaţiei, selectarea aceluia sau aceleia care va transmite din deplasările dumneavoastră va spori confuzia între comunicare şi jurnalism şi dăunează democraţiei'', se explică în scrisoare.

Întrebat în legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner, a răspuns că respectiva decizie nu are obiectivul ''să controleze'' şi nici ''să impună'' agenda mass-media. Dar ''prezenţa a 50 de jurnalişti, a zece camere video, dăunează puţin dialogului direct şi comunicării preşedintelui cu francezii'', a argumentat el, asigurând că vor fi respectate condiţiile de muncă ale presei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI