O ţară cu 17 milioane de fumători interzice fumatul în public; Cei care vor fi prinşi fumând în public riscă luni de ÎNCHISOARE

O ţară cu 17 milioane de fumători interzice fumatul în public; Cei care vor fi prinşi fumând în public riscă luni de ÎNCHISOARE
Sursa: jurnal.md/digi24.ro Foto: usnews.com 19.05.2017 11:56
Preşedintele filipinez a semnat un ordin executiv care interzice fumatul în public şi impune pedepse dure pentru cei care încalcă această lege. Măsura va transforma ţara în una cu cele mai dure legi anti-tutun.

Pedeapsa maximă pentru cei care vor fi prinşi fumând în public este de patru luni de închisoare şi o amendă de 5.000 de peso (100 de dolari). În Filipine, reclamele, promoţiile sau sponsorizările în cazul produselor din tutun este interzisă, iar pedeapsa maximă poate ajunge şi la 3 ani de închisoare.

Preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte, însuşi era un fumător înrăit, dar s-a lăsat în momentul în care a fost diagnosticat cu boala Burger, care poate cauza apariţia unor cheaguri de sânge în artere.

În campania sa pentru alegerile prezidenţiale, Duterte a promis să impună măsuri extrem de dure asupra corupţilor, traficanţilor şi consumatorilor de droguri şi să elimine, rând pe rând, vicii precum fumatul sau jocurile de noroc.

Ordinul executiv semnat de Duterte permite fumatul numai în spaţii special amenajate, de 10 metri pătraţi, aflate la cel puţin 10 metri de intrările în clădiri.

Există cel puţin 17 milioane de fumători în Filipine, adică o treime din populaţia ţării, potrivit unui raport publicat de Southeast Asia Tobacco Control Alliance.

Jumătate dintre bărbaţii filipinezi sunt fumători şi aproape 9% dintre femei, iar experţii apreciază că acest viciu costă anual 4 miliarde de dolari în asigurări de sănătate şi productivitate scăzută.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI