"Atacurile care au fost derulate asupra Ungariei au legătură cu dezacordurile privind migraţia. Există o comunitate de interese ce depăşesc politicile de partid din Europa, care urmăreşte să aducă anual sute de mii de imigranţi pe continent. Creatorul, organizatorul şi, în parte, finanţatorul din spatele acestui concept este miliardarul american George Soros", a spus Viktor Orban, pentru postul public de radio Kossuth.

Făcând o paralelă între rezoluţia Parlamentului European şi un raport din 2013 care critica guvernul maghiar, raport pregătit de europarlamentarul portughez Rui Tavares, Orban a spus că PE a decis să întocmească un "raport Soros" despre Ungariei şi a amintit că raportul Tavares "a eşuat în mod ruşinos".

"Citind această rezoluţie, nu ştiu dacă să râd sau să plâng", a spus premierul Ungariei, exemplificând cu un pasaj care relatează ciocniri între poliţia ungară şi un grup de imigranţi la frontiera de sud a ţării, lângă oraşul Roszke, în septembrie 2015.

Potrivit documentului, un cetăţean sirian implicat în confruntări a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pe singurul motiv că a folosit un megafon şi a aruncat cu obiecte în poliţiştii de frontieră. În replică, Viktor Orban spune că bărbatul sirian a încercat să treacă de gardul de la frontiera Ungariei, a folosit megafonul pentru a incita mulţimea şi a atacat poliţiştii de frontieră.

"Politicile europene au fost denaturate. State membre ale UE nu sunt respectate de către instituţiile europene. Cei de la Bruxelles, indiferent de afilierea politică, le pot transmite statelor membre cum ar trebui să se comporte. Esenţa Europei nu este la Bruxelles, ci în statele membre. Europa este Varşovia, Budapesta, Paris, Berlin, Roma", a spus Viktor Orban.

Premierul Ungariei a subliniat importanţa susţinerii intereselor naţionale şi a precizat că Guvernul de la Budapesta nu se va abate de la obiectivele stabilite.

"Vrem să fim cei care decid cu cine ar trebui sau nu să locuim. Atacurile asupra Ungariei nu vor descuraja Guvernul de la obiectivele sale. Ungaria va continua să meargă pe propria cale. Ungaria nu va renunţa la dreptul de a stabili politica de impozitare sau preţurile energiei, nici în faţa Bruxelles-ului", a declarat Orban.

Totuşi, Viktor Orban a spus că Ungaria va participa la procedura de soluţionare a litigiului cu UE şi va asigura continuarea procedurii până la un caz juridic, dacă va fi necesar. Întrebat ce se va întâmpla dacă instanţa europeană îi va cere Ungariei să-şi schimbe legislaţia, Orban a spus că decizia va fi respectată, dar în prealabil va fi contestată.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie pentru declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei, care prevede suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene, după modificările aduse Legii învăţământului superior.