Contraamiralul în retragere, în vârstă de 56 de ani, este persoana cu cel mai înalt grad condamnată în acest dosar. Potrivit Ministerului Public, el i-a minţit pe anchetatori pentru a ascunde relaţia 'ilicită' pe care o avea de 20 de ani cu omul de afaceri malaezian Leonard Francis, care conduce societatea de servicii portuare Glenn Defense Marine Asia (GDMA), subcontractor al US Navy.

Corpolentul om de afaceri singaporez — de unde şi porecla 'Fat Leonard' — a recunoscut că le-a furnizat militarilor bani, alcool, prostituate şi alte avantaje în natură, pentru a se asigura ca US Navy acostează în porturile unde operează societatea sa.

'Aţi încălcat legea şi i-aţi dezonorat pe camarazii de la bord, US Navy şi SUA', a declarat judecătorul Janis Sammartino în timpul audierilor din San Jose (California), potrivit cotidianului San Diego Union-Tribune.

Potrivit Ministerului Public, Francis a plătit prostituate pentru Gilbeau, precum şi un sejur într-un hotel de lux. Robert Gilbeau a recunoscut în faţa judecătorilor că a minţit atunci când le-a spus anchetatorilor că nu a primit niciun cadou de la Francis.

Într-o scrisoare adresată Curţii, fostul amiral şi-a justificat conduita prin consecinţele unui stres post-traumatic cauzat de un atac cu mortier în timpul războiului din Irak, în 2007, potrivit The Washington Post.

Cotidianul precizează că amiralul William Moran, şef-adjunct al operaţiunilor navale, a adresat la rândul său o scrisoare Curţii, în care estimează că Gilbeau a adus 'prejudicii incomensurabile' US Navy, 'a dezonorat dur uniforma sa şi şi-a trădat colegii puşcaşi'.

Până în prezent, ancheta pentru fraudă şi corupţie a permis inculparea a 20 de ofiţeri şi foşti ofiţeri ai US Navy. Dintre aceştia, zece au pledat vinovat şi zece dosare mai sunt în curs, potrivit Ministerului Public.