"Suntem categoric împotriva extinderii clubului nuclear, inclusiv în beneficiul Coreii de Nord (...). Suntem împotrivă şi considerăm (tirul cu rachetă) drept contraproductiv, nociv şi periculos", a declarat Putin într-o conferinţă de presă la Beijing, unde participă la un summit internaţional.

Dar "trebuie să se revină la dialog, la oprirea intimidării Coreii de Nord şi la căutarea unei soluţii paşnice la această problemă", a insistat liderul rus.

Phenianul a lansat duminică o rachetă balistică, care a parcurs circa 700 de km înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene. Regimul nord-coreean şi-a exprimat satisfacţia luni pentru reuşita testării unui nou tip de rachetă, care pare să aibă o rază de acţiune fără precedent, afirmând că ea poate să transporte o "puternică încărcătură nucleară", conform AFP.

În urma acestui tir, preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi, respectiv, Xi Jinping, şi-au exprimat "preocuparea" faţă de "amplificarea tensiunilor".

La Moscova, Ministerul Apărării rus a subliniat că această rachetă, care a trecut la 500 de km de coastele Rusiei, nu a reprezentant "niciun pericol" pentru ţară.

Totuşi, racheta a căzut "atât de aproape de teritoriul rus încât preşedintele (american Donald Trump) nu-şi poate imagina că Rusia este mulţumită", a comentat Washingtonul într-un comunicat.

În cursul unei conferinţe de presă luni, în marja vastului forum diplomatic "Noile drumuri ale mătăsii", Vladimir Putin a criticat totuşi "încălcările" dreptului internaţional susceptibile să antreneze, potrivit lui, o "cursă a înarmărilor".

"Ceea ce vedem în ultima vreme în lume, în special încălcările grosolane ale dreptului internaţional, intruziunile pe teritoriile unor ţări străine, schimbările de regimuri etc, toate acestea provoacă o cursă a înarmărilor. Trebuie întărit sistemul garanţiilor internaţionale", a declarat el.

China îşi exprimase anterior opoziţia faţă de "încălcările de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate" şi a invitat toate părţile prezente la "reţinere".

La rândul lor, SUA şi Japonia au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea avea loc marţi.

Potrivit presei oficiale, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a supervizat oficial acest test duminică, fiind fotografiat într-un hangar lângă o rachetă. În alte fotografii, acesta apare aplaudând alături de ofiţeri după lansarea acestei rachete denumite Hwasong-12.

Coreea de Nord, al cărui obiectiv declarat este de a fi în măsură să efectueze un atac nuclear pe teritoriul american, este deja sub incidenţa mai multor sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU.