”Numărul victimelor nu pare că a crescut şi situaţia pare până în acest moment stabilă în Europa. Este un succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Europol, Jan Op Gen Oorth.

De asemenea, acesta a precizat că cei responsabili au instalat update-urile necesare pentru a opri răspândirea virusului WannaCry.

Europol a precizat că peste 200.000 de calculatoare din întreaga lume au fost afectate în urma unui ”atac fără precedent”, dar numărul ar putea să fie unul mai mare potrivit unor companii tech din China.

Acest atac cibernetic a început vineri şi a vizat la întâmplare atât bănci, spitale, companii private, cât şi agenţii guvernamentale. De asemenea, impactul s-a dovedit cel mai puternic în ţările europene şi a paralizat calculatoarele sistemului sanitar din Marea Britanie.

WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări afectate la sfârşitul săptămânii trecute.

Ransomware a profitat de o breşă de securitate din Windows, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani, dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituţii şi utilizatori care nu realizează pericolele la care se expun.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a avertizat duminică că situaţia ar putea să se agraveze luni după întoarcerea la birouri a angajaţilor, dar se pare că o nouă criză a fost evitată pentru moment în Europa.

”Nu am văzut niciodată aşa ceva”, a declarat duminică Wainwright.

Op Gen Oorth a declarat că este prea devreme pentru a determina ce grup a fost în spatele atacului cibernetic mondial.