"Vor avea loc cu siguranţă alegeri, presupun că în toamna care vine", a afirmat Kern într-un interviu acordat postului ORF TV, după ce vineri ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a cerut organizarea de alegeri anticipate. Tânărul Kurz (30 de ani) este văzut ca marele favorit în cadrul Partidului Popular (OVP) să îi succeadă actualului lider Reinhold Mitterlehner, care a anunţat miercuri că demisionează.

"OVP a pus capăt coaliţiei vineri", a spus cancelarul în interviul difuzat duminică, referindu-se la afirmaţiile ministrului de externe.

Organizarea de alegeri anticipate necesită o majoritate în legislativ, iar în opinia cancelarului funcţionarea cu un guvern minoritar nu ar fi viabilă. "Ar putea fi o majoritate numerică, dar probabil nu şi o majoritate politică", a punctat şeful guvernului.

Mai multe sondaje de opinie indică faptul că o preluare a conducerii OVP de către Kurz ar impulsiona sprijinul pentru această formaţiune şi l-ar propulsa pe prima poziţie. Sondajele au arătat cu regularitate că Partidului Libertăţii, de extremă-dreapta, este cel mai popular din Austria, urmat îndeaproape de Partidul Social Democrat, de centru stânga, al cancelarului Kern.

Conducerea OVP urma să se întrunească duminică pentru a decide cu cine va fi înlocuit Mitterlehner. Următoarele alegeri la termen sunt programate în Austria pentru toamna lui 2018.