Cei mai mulţi demonstranţi s-au strâns în Piaţa Wenceslas din Praga, cerând înlăturarea lui Babis şi demisia lui Zeman, în contextul unei crize politice accentuate.

Săptămâna trecută, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a propus demiterea ministrului de Finanţe, Andrej Babis, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Sobotka susţine că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe şi nu a explicat situaţia în mod corespunzător.

Iniţial, premierul ceh îşi anunţase demisia, dar s-a răzgândit după ce preşedintele Milos Zeman a vrut să accepte doar demisia premierului, nu şi a întregului guvern, o situaţie care l-ar fi menţinut pe Babis în funcţie.

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, refuză să-l înlăture pe Andrej Babis şi a invitat la discuţii liderii coaliţiei aflată la guvernare, în cursul zilei de miercuri.

Între timp, camera inferioară a Parlamentului ceh a aprobat o rezoluţie care susţine că Babis a "minţit în mod repetat" publicul şi "a folosit în mod greşit mijloacele de informare în masă", pentru a-şi discredita adversarii politici.