În contextul în care este de aşteptat ca timpii de aşteptare la punctele de trecere a frontierei ungare să sporească masiv în timpul sezonului estival, guvernul de la Budapesta a luat decizia de a întrerupe temporar controalele sistematice, astfel încât acestea vor deveni mai ţintite.

Măsura urmează să fie publicată în Monitorul Oficial ungar (Magyar Kozlony).

''De la bun început, guvernul a avut dubii despre eficienţa unor controale sistematice asupra fiecărui cetăţean al UE sau al unei ţări terţe care trece graniţele Schengen în ambele direcţii. Din acest motiv, Ungaria a considerat ultimele săptămâni drept o perioadă de probă'', a spus Kontrat, adăugând că UE trebuie să renunţe la 'a sâcâi' cetăţenii europeni şi să se concentreze pe oprirea şi controlarea migranţilor ilegali şi pe anchetarea teroriştilor.

La începutul lunii aprilie, UE a decis că cetăţenii europeni vor face obiectul controalelor sistematice la frontierele externe ale UE începând cu data de 7 aprilie, prin aplicarea unei noi legislaţii europene ce vizează "combatanţii străini" care pleacă sau revin din Irak şi Siria.

Propusă de Comisia Europeană la o lună după atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, această legislaţie a făcut obiectul unei negocieri între statele membre şi Parlamentul European. Până în luna aprilie, doar cetăţenii unor ţări din afara UE făceau obiectul controalelor sistematice la frontierele externe, cu consultarea bazelor de date disponibile, la momentul intrării lor în Uniune.

Noile norme prevăd controale aprofundate de asemenea la momentul ieşirii din UE şi, mai ales, se extind asupra cetăţenilor comunitari, care nu erau supuşi până acum decât unei simple verificări a documentelor de identitate. Au fost prevăzute şi unele excepţii; de exemplu, dacă verificările ''generează aşteptări prea lungi la frontierele maritime şi terestre, statele membre vor putea efectua controale 'ţintite' în anumite cazuri''.