Deşi pentru ziua de miercuri este prognozat soare în Ontario, în provincia New Brunswick şi în anumite zone din Quebec sunt aşteptate în continuare ploi.

Topirea zăpezilor, furtunile puternice şi ploile torenţiale vor înrăutăţi situaţia în cealaltă parte a ţării, în British Columbia, au avertizat marţi autorităţile federale. 

Peste 3.400 de persoane au fost evacuate în Quebec, Ontario şi British Columbia, potrivit oficialilor.

Quebec rămâne zona cea mai afectată — de marţi seară 3.882 de case din 166 de localităţi au fost inundate, conform autorităţilor provinciale. În total, 2.721 de persoane au evacuate, iar apele au acoperit 557 de drumuri.

Un bărbat de 37 de ani şi fata sa în vârstă de 2 ani au decedat după ce maşina în care se aflau a fost luată de curenţi în regiunea Gaspe din estul Quebec. Trupul bărbatului a fost găsit luni, iar cel al copilului este căutat în continuare de autorităţi.

Prim-ministrul provinciei Quebec, Philippe Couillard, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că va fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca locuinţele din comunităţile afectate de inundaţii să se usuce. ''Ne aflăm într-o fază de retragere treptată (a apelor — n.r.)'', a spus Couillard. Acesta a avertizat, însă, că ''dacă începem să vedem o ameliorare, nu înseamnă că inundaţiile vor dispărea mâine''.

Potrivit unui buletin informativ al protecţiei civile de marţi, persoanele evacuate au fost mutate în centre de primire.

Fluviul Saint-Laurent şi mai multe râuri s-au revărsat de la lacul Ontario (centru) şi până în estul provinciei Quebec, afectând aproape 3.000 de locuinţe sau clădiri publice.

După vârful înregistrat luni în zona capitalei federală Ottawa, la Rigaud (70 km vest de Montreal) — unde mai multe sute de case sunt inundate de trei săptămâni, şi pe insula Montreal, creşterea apelor s-a stabilizat.

Oraşul Montreal, care a decretat stare de urgenţă duminică pentru 48 de ore, a prelungit-o pentru încă cinci zile.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau consideră că situaţia este una gravă. Provinciile "Quebec şi Ontario au cerut un ajutor militar" şi 1.650 de membri ai forţelor armate au fost desfăşuraţi în teren, a precizat el. "Bineînţeles, guvernul federal va suporta toate costurile legate de acest ajutor pentru Quebec şi Ontario", a spus Justin Trudeau.