Într-un climat politic tensionat şi la o zi după ciocniri între manifestanţi antichavişti (de la numele fostului preşedinte Hugo Chavez, 1999-2013) şi forţele de ordine, deputaţii au adoptat un text acuzându-i pe judecătorii Curţii Supreme de "lovitură de stat" pentru că au confiscat puterea legislativă timp de 48 de ore.

Înalta instanţă, considerată ca favorabilă preşedintelui socialist Nicolas Moreno, a revenit sâmbătă asupra deciziei sale care declanşase proteste la nivel internaţional. Un cordon de militari a fost amplasat în apropierea Parlamentului, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Proiectul deputaţilor de a-i înlătura pe judecătorii Curţii Supreme, care trebuie să fie validat de o altă instanţă — Puterea Morală—, are însă puţine şanse de reuşită, chavismul controlând toate instituţiile din Venezuela, cu excepţia parlamentului.

De la intrarea în funcţie a legislativului, controlat de opoziţia de centru-dreapta pentru prima dată după 17 ani, Curtea Supremă a anulat toate deciziile acestuia, considerând Parlamentul în afara legii pentru că a admis în rândurile sale trei deputaţi a căror alegere este afectată de bănuieli de fraudă, notează agerpres.ro.

"Lupta noastră urmăreşte să reda Adunării competenţele sale, lovitura de stat nu a fost doar împotriva Adunării, ci împotriva poporului", a afirmat în cursul dezbaterilor de miercuri preşedintele Parlamentului, Julio Borges.

Textul votat mai stabileşte ca obiectiv "lupta pentru restabilirea ordinii constituţionale", organizarea de alegeri anticipate şi eliberarea "deţinuţilor politici".

Tabăra lui Nicolas Maduro este angajată într-o confruntare cu opoziţia de centru-dreapta după ce aceasta a câştigat detaşat alegerile legislative de la sfârşitul lui 2015, iar antichaviştii au lansat un apel la o nouă manifestaţie joi, la Caracas.

În afară de profunda criză politică în curs, Venezuela, care a cunoscut trei tentative de lovitură de stat din 1992, este lovită de o penurie ce afectează 68% dintre produsele de bază, iar inflaţia devenit incontrolabilă (1.660% la sfârşitul lui 2017, potrivit unei previziuni a FMI).