Feike Hacquebord, cercetător la compania de securitate informatică din Japonia Trend Micro, a declarat că are dovezi că un grup de hackeri cunoscut ca Pawn Storm sau APT28 a vizat echipa de campanie a lui Macron cu e-mailuri virusate şi a încercat să instaleze viruşi şi programe de supraveghere pe site-ul candidatului En Marche, scrie news.ro.

Potrivit lui, există indicii care leagă atacurile vizând campania lui Macron cu cele de anul trecut, care au vizat servere Partidului Democrat din SUA. Expertul a avertizat că tehnici similare au fost folosite şi în cazul partidului cancelarului german Angela Merkel, în aprilie şi mai 2016.

Hacquebord a precizat că Pawn Storm a lansat atacurile de pe computere din Franţa, Marea Britanie şi alte ţări, în martie şi aprilie.  

Rusia a negat orice implicare în atacurile care au vizat campania lui Macron.

Experţi în securitate spun că Pawn Storm este cunoscut pentru că nu publică imediat documentele furate, astfel că, dacă grupul a obţinut informaţii compromiţătoare despre Macron, probabil că acestea nu vor fi postate online la timp pentru a influenţa al doilea tur de scrutin al alegerilor. Există, însă, riscul ca Pawn Storm s încerce să îi submineze preşedinţia, dacă va câştiga.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru securitate informatică a Guvernului francez, ANSSI, a confirmat că atacurile au avut loc, dar a refuzat să precizeze dacă în spate se află un grup cu legături cu Rusia.

Echipa de campanie a lui Macron nu a comentat informaţiile.