Mesajul de revendicare a fost transmis prin intermediul agenţiei de ştiri Amaq, aparţinând reţelei teroriste Stat Islamic.
Potrivit organizaţiei teroriste sunnite care a proclamat un "califat" în regiuni ocupate în Siria şi Irak, atacul cu armă automată de la Paris a fost comis de islamistul Abu Yusuf, care ar fi cetăţean belgian.

"Autorul atacului comis în zona Champs-Elysées, în centrul Parisului, este Abu Yussef al-Beljiki (care se traduce drept „Belgianul” în limba arabă - n.r.), un combatant al Statului Islamic", precizează agenţia fundamentalistă Amaq.

Atacatorul a fost identificat de către autorităţile franceze drept Karim Cheurfi, un bărbat de 39 de ani, care avea copii, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi încercat să ucidă mai mulţi agenţi de poliţie în 2001. Cheurfi şi-a parcat maşina Audi pe care o conducea şi a deschis focul cu arme tip  Kalashnikov, după ce poliţiştii au oprit când se pusese culoarea roşie la semafor, pe celebrul bulevard Champs Elysees din centrul Parisului.

Un martor a descris atacul terifiant petrecut joi seară, cu două zile înainte de scrutinul prezidenţial din Franţa.

Imagini luate de la faţa locului au surprins oamenii alergând pentru a elibera zona împânzită de poliţişti.