Experţi americani şi sud coreeni se aşteaptă că armata nord coreeană să efectueze în orice moment un test nuclear.

Vicepreşedintele american Mike Pence, care se află într-un turneu în Asia, a declarat că perioada răbdării strategice s-a încheiat şi că toate opţiunile sunt pe masă.

El a exclus orice negocieri directe cu Kim Jong Un, liderul de la Phenian pentru o soluţie la tensiunea în creştere din peninsulă.

Singurul lucru pe care vrem să-l auzim de la Coreea de Nord este că pune capăt programului sau nuclear şi balistic, a spus Pence. Pentru moment vorbesc armele diplomaţiei, însă în regiune concentrarea militară este maximă. De o parte şi de alta.

La exerciţii participă peste 1500 de piloţi şi zeci de avioane de luptă F16 si F15. 28.000 de militari americani se află în Coreea de Sud.

Potrivit Reuters, experţi americani au fost surprinşi să vadă pe imaginile captate din satelit cum se juca volei la baza militară nord coreeană unde se aşteptau să fie efectuat un test nuclear. Au venit cu două explicatii: fie nord coreenii sunt în aşteptarea unui ordin, fie fac o diversiune ştiind că baza respectivă este monitorizată.