Rusia şi Iranul cer o nouă anchetă în legătură cu presupul atac chimic din Siria

Rusia şi Iranul cer o nouă anchetă în legătură cu presupul atac chimic din Siria
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap 20.04.2017 16:04
Moscova şi Teheranul propun crearea unei noi echipe care să ancheteze presupusul atac chimic din Siria de la începutul lunii aprilie, asupra căreia Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) urmează să voteze joi, au declarat pentru AFP surse apropiate de OIAC.

Un proiect de text, pe care l-a putut consulta AFP, face apel la o investigaţie "pentru a stabili dacă au fost folosite arme chimice la Khan Shaykhun şi cum au fost livrate ele la locul presupusului incident", în contextul în care există deja o anchetă în desfăşurare.

Această propunere ruso-iraniană le cere de asemenea anchetatorilor să se deplaseze la baza aeriană Shayrat, lovită de SUA după presupusul atac chimic de la 4 aprilie, pentru "a verifica acuzaţiile privind depozitarea de arme chimice" în acest loc.

Iniţiativa ruso-iraniană survine după un anunţ de miercuri al OIAC conform căruia există dovezi 'incontestabile' privind folosirea de gaz sarin sau a unei substanţe similare în timpul atacului care a făcut 87 de morţi, dintre care 31 de copii.

Statele occidentale au acuzat regimul sirian că a desfăşurat raidul aerian care a lovit acest mic oraş controlat de rebeli şi de jihadişti în provincia Idleb (nord-vest).

Însă Moscova, aliat apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad, continuă să respingă misiunea de anchetă actuală a OIAC, cerând o nouă "investigaţie aprofundată şi minuţioasă".

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI