Poliţia britanică a primit permisiunea de a deschide focul asupra şoferilor care sunt pe punctul de a comite un atentat

Poliţia britanică a primit permisiunea de a deschide focul asupra şoferilor care sunt pe punctul de a comite un atentat
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: AP 20.04.2017 18:41
Poliţia britanică va avea dreptul să deschidă focul asupra acelor şoferi care sunt pe punctul de a comite un atentat, a declarat joi directorul Consiliului Naţional al Şefilor de Poliţie (National Police Chiefs' Council - NPCC) din Marea Britanie, Simon Chesterman, citat de agenţia EFE.

Până în prezent agenţii de poliţie britanici erau autorizaţi să deschidă focul numai pentru a opri conducătorii vehiculelor aflate în mişcare să provoace pagube suplimentare, dar ultimele atentate comise la Londra, Nisa şi Berlin, în care terorişti au pătruns cu vehicule în mulţime, au determinat revizuirea acestei măsuri.

'Am văzut în ultima vreme tactici multe şi oribile de a comite atentate cu maşini şi camioane', a explicat Simon Chesterman în faţa presei, precizând că, deşi până în prezent politica era de a nu deschide focul asupra şoferilor, în urma ultimelor evenimente s-a decis schimbarea acestei proceduri.

'Atunci când un vehicul este folosit ca armă principală de atac, nu rămân multe opţiuni la dispoziţie, decât de a trage asupra şoferului pentru ca el să frâneze, mai ales dacă este vorba despre un camion', a explicat directorul NPCC, care coordonează operaţiunile forţelor de ordine britanice.

Unul dintre cele mai mari riscuri avute în vedere până în prezent pentru astfel de situaţii era posibilitatea ca gloanţele trase să ricoşeze şi să provoace astfel victime colaterale, dar Simon Chesterman a susţinut că la ora actuală poliţia britanică este echipată cu muniţie care străpunge suprafeţele vitrate şi portierele vehiculelor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI