''Niciunul din statele noastre membre nu poate aplica pedeapsa cu moartea'', a subliniat Jagland, cu ocazia prezentării, la Strasbourg, a raportului său anual referitor la starea democraţiei în Europa.

''Este de la sine înţeles că, dacă doriţi să o reintroduceţi, nu puteţi fi membru al Consiliului Europei. Acesta este un punct fundamental al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului'', a insistat secretarul general.

El a estimat totuşi că este încă prea devreme pentru discutarea condiţiilor unei eventuale excluderi a Turciei din organizaţia paneuropeană, ce are sediul la Strasbourg şi numără 47 de membri.

Jagland a insistat pe necesitatea de a se urmări îndeaproape punerea în aplicare a reformei constituţionale în Turcia, care va spori considerabil puterile preşedintelui Erdogan, dar împotriva căreia, a atras atenţia oficialul Consiliului Europei, au votat aproape 50% dintre cei prezenţi la urne.

''Noua Constituţie spune că Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este superioară legii turce şi, prin urmare, pedepsa cu moartea nu este autorizată. Atunci de ce să fie întrebat poporul dacă vrea să abolească un articol pentru care tocmai a votat? Nu are absolut niciun sens'', s-a întrebat Jagland, apreciind că dezbaterea legată de acest nou referendum are un caracter ''în mult mai mare măsură politic decât juridic''.

Statutele Consiliului Europei prevăd că un membru care încalcă grav principiile din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului poate fi invitat să se retragă din organizaţie. Dacă statul în cauză nu dă curs acestei invitaţii, Consiliul Europei îl exclude din rândurile sale.

Un precedent îl constituie Grecia, obligată să iasă din Consiliul Europei în timpul dictaturii coloneilor, şi reintegrată în 1974.

Thorbjorn Jagland a reamintit joi că pedeapsa capitală reprezintă unul din motivele principale pentru care Belarus nu este membru al Consiliului Europei.