Indonezia: Procurorii cer o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru guvernatorul creştin al Jakartei

Indonezia: Procurorii cer o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru guvernatorul creştin al Jakartei
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 20.04.2017 09:30
Procurorii indonezieni au cerut joi o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru guvernatorul în exerciţiu al Jakartei, creştinul Basuki Tjahaja Purnama, într-un caz în care este acuzat de blasfemie la adresa Coranului, relatează DPA şi Reuters.

Cunoscut pentru francheţea sa, Basuki Tjahaja Purnama (50 de ani), supranumit Ahok, a declarat în septembrie că interpretarea de către anumiţi ulema (teologi musulmani) a unui verset din Coran, potrivit căreia un credincios musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman, este eronată, provocând astfel un val de contestare în Indonezia, ţară în care aproape 90% din locuitori sunt musulmani. Declaraţia sa a fost instrumentalizată de islamişti adepţi ai liniei dure, iar la presiunea şi apelurile de a fi întemniţat, guvernatorul a fost inculpat la sfârşitul lui 2016 pentru blasfemie, delict pentru care riscă cinci ani de închisoare.

Cererea Parchetului indonezian survine la o zi după ce Ahok a fost învins de rivalul său musulman Anies Baswedan, fost ministru indonezian al educaţiei, în urma unui scrutin marcat de puternice tensiuni religioase.

Procurorii au solicitat ca sentinţa să fie suspendată pentru o perioadă de doi ani. Ahok, care a respins acuzaţia de blasfemie, nu ar urma să stea în închisoare dacă judecătorii dau curs cererii procurorilor şi dacă inculpatul nu comite o altă infracţiune în cei doi ani.

Verdictul în acest caz este aşteptat în câteva săptămâni.

Ahok, primul guvernator nemusulman de peste o jumătate de secol al Jakartei şi, totodată, primul provenit din rândul minorităţii chineze, va trebui să cedeze în luna octombrie postul în care a avut acces automat în 2014, după alegerea ca preşedinte al ţării a predecesorului său Joko Widodo, al cărui adjunct fusese. El a devenit popular datorită hotărârii sale de a lupta împotriva corupţiei larg răspândite şi de a întreprinde reforme la Jakarta, o metropolă cu 10 milioane de locuitori.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI