Această renumărare, care s-a desfăşurat în direct la televiziune, a fost calificată drept 'farsă' de opoziţie şi de liderul său Guillermo Lasso, care a dezminţit că totalitatea buletinelor de vot au fost verificate.

'Renumărarea buletinelor a fost terminată, iar rezultatele proclamate de CNE au fost ratificate. (...) Prin urmare, nu s-a făcut decât să se ratifice voinţa poporului', a afirmat preşedintele CNE, Juan Pablo Pozo.

Potrivit CNE, aceste voturi au fost 'contestate' în principal de Lasso, dar şi de Lenin Moreno, candidatul partidului la putere, care a fost proclamat câştigător al scrutinului cu 51,15% din voturi după numărarea a 100% din buletine.

Partidul lui Moreno, Alianţa Ţării (Alianza Pais), a decis să se ralieze contestărilor lui Lasso, pentru a demonstra clar victoria liderului său în alegerile prezidenţiale.

Lenin Moreno, care îi va succeda la 24 mai carismaticului, dar polemicului Rafael Coreea, a fost felicitat pentru victoria sa de mai multe ţări, inclusiv de SUA, care au cerut cu toate acestea ca 'îngrijorările' cu privire la procesul electoral să fie 'rezolvate într-o manieră transparentă şi legală'.