Alegerile prezidenţiale din Franţa: Macron conduce în faţa candidatei de extrema-dreaptă Marine Le Pen; Fillon, al treilea

Alegerile prezidenţiale din Franţa: Macron conduce în faţa candidatei de extrema-dreaptă Marine Le Pen; Fillon, al treilea
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 18.04.2017 09:21
Cu şase zile înainte de primul tur de scrutin, fostul ministru al economiei, Emmanuel Macron, realizează cel mai bun scor într-un nou sondaj, cu 24% din intenţiile de vot, câştigând o jumătate de punct faţă de ancheta precedentă Elabe, dată publicităţii la 13 aprilie, relata duminică RTL. Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, este creditată cu 23% din intenţiile de vot, progresând şi ea cu 0,5 puncte, potrivit acestui sondaj realizat pentru BFMTV şi Express.

Candidatul dreptei François Fillon ar fi exclus din turul doi cu 19,5% din voturi (-0,5 puncte), situându-se în faţa lui Jean-Luc Mélenchon (stânga), care ar obţine 18% (-0,5). Cu mult în urmă, socialistul Benoît Hamon continuă să scadă, înregistrând 8% din intenţiile de vot, în minus cu un punct faţă de precedenta anchetă.

În al doilea tur, preconizat pentru 7 mai, Emmanuel Macron ar câştiga cu 62% din voturi, devansând-o astfel pe Marine Le Pen, care ar obţine — conform estimărilor — 38%.

Un procent de 22% dintre persoanele chestionate nu şi-au exprimat intenţia de a merge la vot. Circa 68% dintre cei intervievaţi au declarat că sunt siguri că se vor prezenta la urne în data de 23 aprilie, o creştere de un procent faţă de sondajul precedent (63%), în timp ce rata abţinerii se anunţă ridicată, la fel ca nivelul alegătorilor indecişi.

Cu toate acestea, conform sondajului actual, 73% din alegători spun că sunt acum siguri pe cine îl vor vota.

Acest sondaj a fost realizat online în zilele de 16 şi 17 aprilie pe un eşantion de 1.438 de persoane înscrise pe listele electorale, în conformitate cu metoda cotelor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI