Peste 25 de milioane de turci au votat în favoarea modificării Constituţiei pentru a-i oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce peste 23,7 milioane au votat împotrivă.

Şeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul ce îi extinde prerogativele preşedintelui a fost adoptat, relatează Reuters. El a precizat că rezultatele sunt provizorii şi că acestea trebuie confirmate, pentru a deveni oficiale, ceea ce se va întâmpla, probabil, în termen de 11 sau 12 zile.

Rata de participare la scrutin a fost de aproximativ 86%, au precizat autorităţile. În Turcia nu există prag minim pentru ca o consultare populară să fie validă.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99,45% din sufragii, 51,37% dintre alegători au votat “da” şi 48,63% au votat “nu”. Rezultatul este unul extrem de strâns.

Peste 55% dintre turcii din România au votat împotriva modificării Constituţiei la referendum, iar peste 44,6% au votat în favoarea modificărilor care ar spori puterile preşedintelui, arată rezultatele anunţate după numărarea a 1846 de voturi.

Mai exact, 824 de oameni au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 1.022 împotrivă.

Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti pentru News.ro.

După referendum, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială. Modificările includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Modificările vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019.

Astfel, referendumul a adus cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Hotărârea de care a dat dovadă Erdogan pentru a organiza şi promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.