Prima vizită în Afganistan a unui înalt oficial al noii echipe de la Casa Albă a fost un prilej pentru declaraţii în emisiunea "This Week" (Săptămâna aceasta) a televiziunii ABC, unde McMaster s-a referit şi la relaţiile cu Rusia.

În privinţa Afganistanului, unde Statele Unite au lansat joi super-bomba convenţională de 10 tone GBU-43, cunoscută ca "mama tuturor bombelor", McMaster a afirmat că Washingtonul are în continuare în vedere şi răspunsuri diplomatice şi economice, pe lângă cele militare împotriva talibanilor. SUA au acum un partener de mai mare încredere în Afganistan, dar în acelaşi timp şi-au redus intensitatea şi amploarea eforturilor, iar "inamicii noştri au simţit asta şi şi-au sporit eforturile", a arătat consilierul. "Este timpul să răspundem, alături de partenerii noştri afgani", a arătat el.

McMaster a mai declarat televiziunii ABC, preluate de Reuters, că este timpul pentru discuţii dure cu Rusia, în privinţa sprijinului acordat de Moscova regimului "oribil" de la Damasc, precum şi a acţiunilor "subversive" în Europa. În Siria, Statele Unite au ripostat deja cu tiruri de rachete asupra unei baze aeriene, după ce au acuzat aviaţia militară siriană de lansarea unor arme chimice asupra populaţiei civile.

Agenda consilierului prezidenţial american la Kabul a cuprins, potrivit DPA, întâlniri cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, cu consilierul pentru securitate naţională Hanif Atmar şi cu alţi oficiali. Ambasada SUA în Afganistan a comunicat că discuţiile au vizat "eforturile comune de a combat grupările teroriste", iar un mesaj pe Twitter al preşedinţiei afgane a adăugat pe lista de subiecte — după relaţiile bilaterale, securitate şi combaterea terorismului — şi reformele şi dezvoltarea.