Accidentul s-a petrecut vineri, la groapa de gunoi Meethotamulla din Kolonnawa, din nord-estul Colombo.

"Rămânem în stare de alertă, anumite persoane care au fost recuperate din casele distruse au fost aduse în timpul nopţii", a declarat Soysa pentru AFP. "Operaţiunile de căutare continuă, astfel încât ne aşteptăm la sosirea de noi victime", a completat aceasta.

Potrivit brigadierului Roshan Seneviratne, "operaţiunile de căutare continuă, dar este un proces dificil" deoarece terenul continuă să alunece. Acesta a declarat că nu se cunoaşte deocamdată câte persoane ar putea fi date dispărute după incident. Numărul mare de vizitatori prezenţi vineri în zona din preajma gropii de gunoi pentru a celebra noul an tradiţional din Sri Lanka îngreunează estimarea numărului posibilelor victime.

În timp ce ţara sărbătorea, muntele de deşeuri având o înălţime de 91 de metri a luat-o la vale din cauza ploilor torenţiale care au căzut în timpul nopţii dar şi ca urmare a unui incendiu, acestea provocând îngroparea locuinţelor amenajate în apropiere. Potrivit reprezentanţilor poliţiei, 145 de case au fost distruse în totalitate.

Peste 600 de persoane s-au refugiat temporar într-o şcoală din apropiere, iar alte persoane au fost evacuate înainte de producerea alunecării de teren, ca urmare a ploilor abundente.

Premierul Ranil Wickremesinghe, aflat în vizită în Japonia, a dat asigurări că au fost luate măsuri pentru eliminarea muntelui de gunoi, însă alunecarea de teren s-a produs înainte de relocarea locuitorilor din zonă. "Persoanele care au rămas fără locuinţe şi cele care urmează să fie relocate vor primi compensaţii", a asigurat el într-un comunicat completând că îşi va ţine promisiunea de a "elimina" muntele de gunoi.

În cadrul operaţiunilor de căutare participă şi efective ale forţelor aeriene din Sri Lanka. Acestea au ajutat la stingerea unui incendiu izbucnit după ce mai mulţi localnici au dat foc unor utilaje grele utilizate în această zonă, scrie DPA.

Amplasarea gropii de gunoi, utilizată pentru depozitarea deşeurilor provenite din capitală, a fost criticată pentru că ar reprezenta un pericol la adresa locuitorilor din regiune.

Parlamentul din Sri Lanka a fost informat recent cu privire la riscurile grave pe care le prezintă pentru sănătate cele 23 de milioane de tone de gunoi de la Kolonnawa.

Autorităţile au în vedere construirea unei uzine electrice pentru prelucrarea deşeurilor.