Marea Mediterană: Circa 35 de operaţiuni de salvare pentru aproape 4.000 de imigranţi

Marea Mediterană: Circa 35 de operaţiuni de salvare pentru aproape 4.000 de imigranţi
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 16.04.2017 10:36
Circa 35 de operaţiuni de salvare au avut loc sau erau încă în curs sâmbătă, pentru a veni în ajutorul a aproape 4.000 de imigranţi în largul coastelor libiene, au indicat pentru AFP gărzile de coastă italiene şi o organizaţie non-guvernamentală.

Aceste operaţiuni au fost declanşate de gărzile de coastă italiene, care coordonează toate operaţiunile de salvare din Mediterana centrală, 15 dintre acestea fiind încă în derulare sâmbătă seara.

Conform unei ONG participantă la acţiunile de ajutor, Jugend Rettet, circa 3.000 de persoane au fost salvate în timpul zilei, una aglomerată în mod special pentru salvatori din cauza vremii frumoase care predomină în regiune.

Dar, potrivit purtătoarei lor de cuvânt, Pauline Schmidt, pentru AFP, peste o mie de persoane rămâneau încă de salvat, la căderea nopţii în largul Libiei, în timp ce navele aflate la faţa locului şi-au atins capacitatea maximă de primire. "Cel puţin şase bărci pneumatice sunt încă în derivă în jurul navei noastre", a precizat ea, la începutul serii de sâmbătă.

"Nu a trebuit niciodată să ne ocupăm de atâtea persoane în acelaşi timp", a adăugat aceasta, arătând că alte nave de salvare urmau să sosească la faţa locului.

Vineri, peste 2.000 de migranţi au fost salvaţi din Marea Mediterană, în largul Libiei. Un adolescent a fost găsit mort într-una din bărcile în derivă.

Numeroşi migranţi mor sufocaţi sau înecaţi după ce ambarcaţiunile sunt supraîncărcate de traficanţi.

Numărul morţilor sau persoanelor dispărute în Mediterana, venind din Libia, a atins 666 de la începutul anului, faţă de peste 5.000 în 2016, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Peste 27.000 de persoane au fost deja salvate şi transportate în Italia de la începutul anului, adică o foarte puternică creştere în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform OIM.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI