''Pagubele inundaţiilor de pe coastă au fost uşoare. Nici o casă nu a fost afectată'', a raportat şi consiliul districtual din zona vecină, Whakatane.

Furtuna majoră, care a fost iniţial ciclonul tropical Cook, a lovit regiunea nord-estică a zonei Bay of Plenty, desţelenind copaci, cauzând alunecări de teren şi provocând întreruperi de curent la mii de gospodării.

Însă, estimările potrivit cărora furtuna avea să fie cea mai gravă din ultimii 50 de ani nu s-au adeverit. John Crouch din cadrul serviciului de meteorologie MetService a declarat pentru portalul de ştiri Stuff că furtuna a fost ''localizată şi s-a deplasat rapid'', dar nu la fel de severă ca cea din 1968, Giselle, care s-a aflat la originea eşuării unui feribot, eveniment soldat cu moartea a 53 de persoane.

Furtuna s-a deplasat către est mai mult decât s-a estimat iniţial, ceea ce a însemnat că oraşul Auckland nu a fost afectat de trecerea ei, a adăugat Crouch, potrivit sursei citate.

Frontul atmosferic se îndreaptă în prezent spre Insula de Sud aducând ploi torenţiale care se vor diminua în următoarele 12 ore.

Joi, în peninsula Coromandel şi în Bay of Plenty a fost decretată starea de urgenţă, iar unele comunităţi de pe coastă au fost evacuate şi mii de locuinţe au rămas fără curent electric. Furtuna a ajuns în Bay of Plenty la ora locală 18:30 (06: 30 GMT) joi, unde a avariat alimentarea cu curent electric pentru cea mai mare parte a oraşului Whakatane. Purtătoarea de cuvânt a Crucii Roşii Lauren Hayes a declarat că 114 persoane stau într-un adăpost al apărării civile. Furtuna s-a mutat apoi în Golful Hawkes, de pe coasta de est, unde doi oameni au fost spitalizaţi după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un copac, scrie New Zealand Herald.

Air New Zealand a anulat mai multe zboruri din localităţi de pe Insula de Nord şi din una din Insula de Sud.

''Coada'' unui alt ciclon puternic, Debbie, a afectat această ţară săptămâna trecută, provocând ravagii şi inundaţii în oraşul Edgecumbe.