Navalnîi a fost condamnat la 15 zile de detenţie pentru că a refuzat să se supună ordinelor poliţiştilor.

Alte 500 de persoane au fost reţinute la manifestaţiile împotriva corupţiei, organizate în centrul Moscovei, potrivit datelor oficiale. Susţinătorii lui Navalnîi afirmă că numărul celor reţinuţi este cel puţin dublu.

Ei au organizat manifestaţii în cel puţin 100 de oraşe în toată ţara în aceeaşi zi pentru a-şi exprima susţinerea pentru liderul opoziţiei care intenţionează să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru începutul lui 2018, însă candidatura sa riscă să fie obstrucţionată de o recentă condamnare la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri.

Săptămîna trecută, Parlamentul European a condamnat în mod ferm arestarea în Rusia a lui Aleksei Navalnîi şi a altor manifestanţi, precum şi tentativele de ''reducere la tăcere'' a opozantului rus, după manifestaţiile masive împotriva corupţiei care au avut loc la sfîrşitul lunii martie.

Rezoluţia adoptată de către eurodeputaţi cu o largă majoritate a ''condamnat operaţiunile poliţiei din Federaţia Rusă ce vizează prevenirea şi dispersarea manifestaţiilor paşnice împotriva corupţiei, precum şi detenţia a sute de cetăţeni, printre care şi Aleksei Navalnîi şi tentativele continue de a-l reduce la tăcere''.