Guvernul afirmă că va acorda până la 480 de euro pe lună persoanelor nevoiaşe, mai ales familiilor cu copii mici şi şomerilor în vârstă de peste 55 de ani. În acest scop au fost alocate 1,6 miliarde de euro pentru 2017, fonduri suplimentare fiind promise pentru anii următori.

Acordarea acestor bani va depinde însă de îndeplinirea unor condiţii: copiii din familiile beneficiare vor trebui să meargă la şcoală şi să fie vaccinaţi, iar şomerii să caute un loc de muncă.

'Este vorba, în fapt, de un program similar celor pe care le au aproape toate statele din Uniunea Europeană, menite să ajute persoanele care trăiesc în sărăcie', a explicat Raffaele Tangorra, director general pentru politici sociale în Ministerul Muncii, citat de Reuters.

În Italia, procentul celor cu dificultăţi materiale severe a crescut la 11,5% în 2015, comparativ cu media de 8,5% la nivelul UE, aflată în scădere, conform celor mai recente statistici europene.

Numărul persoanelor care trăiesc în 'sărăcie absolută' a crescut în 2015 la 4,6 milioane, adică 7,6% din populaţie, faţă de 6,8% în anul precedent, potrivit institutului naţional de statistică ISTAT.

Legea este prima tentativă a Italiei de a crea o plasă de siguranţă permanentă pentru familiile sărace, însă criticii sunt de părere că aceasta atinge doar suprafaţa problemei. Partidele de opoziţie consideră insuficiente măsurile aprobate, iar Mişcarea Cinci Stele (M5S), anti-sistem, plasată pe primul loc în sondaje, a promis că, dacă va câştiga alegerile viitoare, va introduce un 'venit universal' de 780 euro/lună/persoană, iar pentru o familie de patru persoane, acest venit va fi garantat la cel puţin 1.482 de euro. Programul M5S ar costa 17 miliarde de euro pe an.

'Un stat care nu-i poate ajuta pe săraci nu este pregătit să răspundă niciunei provocări', a subliniat Filippo Nogarin, primarul oraşului Livorno, care a desfăşurat anul trecut un program-pilot prin care o sută de şomeri au primit câte 500 de euro timp de şase luni. Programul va fi reluat în aprilie

Mulţi ani, Italia, confruntată cu o uriaşă datorie publică, şi-a concentrat resursele de asistenţă socială pe persoanele vârstnice, cheltuind 15,8% din PIB pentru pensii, cel mai ridicat procent dintre statele OCDE.

Potrivit ISTAT, sub 1% din cheltuieile sociale merg în prezent spre combatarea sărăciei şi excluziunii sociale.

Şomajul a oscilat din 2013 în jurul a 12%, iar cel în rândul tinerilor rămâne în jurul a 40%.