Reuniţi la Madrid, membrii Comisiei Permanente a APCE nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa unui text care prevedea desemnarea a trei experţi independenţi. Ei şi-au amânat decizia pentru viitoare sesiune plenară a Adunării, prevăzută pentru sfârşitul lui aprilie la Strasbourg, a făcut cunoscut una dintre participante, deputata socialistă estoniană Marianne Mikko.

Dacă acest document va fi adoptat în cele din urmă la sfârşitul lui aprilie, ar fi pentru prima dată când această instanţă alcătuită din 324 de parlamentari din 47 de ţări — care se reunesc de patru ori pe an la Strasbourg pentru a discuta despre statul de drept, apărarea drepturilor omului sau despre lupta împotriva corupţiei — va face apel la experţi independenţi pentru a ancheta asupra presupuselor încălcări ale regulilor sale.

Misiunea acestor experţi ar fi să facă lumină într-o afacere ce compromite instituţia de la Strasbourg de mai multe luni, dar care îşi are originea în ianuarie 2013: membri sau foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost "cumpăraţi" de guvernul azer, în schimbul votului lor negativ asupra unui raport (totuşi, fără caracter obligatoriu) denunţând situaţia deţinuţilor politici din Azerbaidjan.

Raportul, foarte critic la adresa autorităţilor de la Baku, a fost respins fără probleme de parlamentarii europeni.

Unii dintre aceştia ar fi primit în schimb avantaje a căror natură urmează să fie stabilită, dar care, potrivit unei surse apropiate instituţiei paneuropene, ar fi constat mai ales în caviar de la Marea Caspică, covoare sau nopţi petrecute în hoteluri de lux din Baku.

Cu ocazia ultimei sesiuni plenare a APCE la Strasbourg, în ianuarie, acest "Caviargate" a suscitat numeroase comentarii pe culoarele Consiliului Europei, unde peste 60 de aleşi au cerut în scris o anchetă independentă. ONG-ul Transparency International a solicitat, de asemenea, Consiliului Europei un "răspuns ferm" la aceste "grave acuzaţii de corupţie".

În special cazul unui parlamentar a provocat o polemică: creştin-democratul italian Luca Volonte (care nu mai face parte din APCE) este bănuit că a acceptat aproape 2,4 milioane de euro din partea autorităţilor de la Baku. El va fi judecat în ţara sa cu începere de la 11 aprilie pentru spălare de bani, pentru că nu reuşit să explice convingător provenienţa acestei sume. În schimb, acuzaţia de corupţie nu a fost reţinută de justiţie, potrivit presei italiene.