Consiliul de Securitate, care urmează în continuare miercuri să se reunească pe subiectul Coreea de Nord, califică tirurile cu rachete ca fiind o "gravă violare" a rezoluţiilor ONU şi promite"să ia alte măsuri semnificative" pentru sancţionarea Phenianului.

Cele 15 ţări ale Consiliului se vor întâlni miercuri, la cererea SUA şi a Japoniei, pentru a discuta despre lansarea luni a patru rachete balistice care făceau parte, conform Coreii de Nord, dintr-un exerciţiu în vederea lovirii bazelor americane din Japonia.

Trei dintre rachetele trase luni au căzut în mare, aproape de Japonia.

Activităţile Coreii de Nord "cresc tensiunile din regiune şi dincolo de ea, precum şi riscul unei curse regionale a înarmării", afirmă Consiliul de Securitate în declaraţia sa.

Statele Unite au consultat astfel celelalte ţări din Consiliu într-un moment când tensiunile cu China s-au reactivat după anunţul desfăşurării scutului antirachetă american THAAD în Coreea de Sud.

China, principal aliat al Coreii de Nord, a declarat că se opune cu fermitate desfăşurării THAAD, prevenind că "Statele Unite şi Coreea de Sud vor suporta toate consecinţele".

Rezoluţiile ONU interzic Phenianului orice program nuclear sau balistic. Dar şase rânduri de sancţiuni nu au convins regimul lui Kim Jong-Un să abandoneze ambiţiile sale militare.

Un raport al ONU, publicat la sfârşitul lunii februarie, a arătat cum eluda Coreea de Nord sancţiunile cele mai dure impuse de ONU utilizând intermediari sau societăţi-paravan pentru a continua activitatea comercială, în special cu Malaezia şi China.