Faţă de 2015, când au fost depistate 2.044 tentative de trafic de-a lungul celor 167 km păziţi de regimentul 1 de frontieră, în 2016 s-au înregistrat doar 77, a precizat acelaşi responsabil.

De asemenea, numărul tentativelor de trecere ilegală a scăzut de la 12.183 în 2015, când luptele au fost intense de partea siriană a frontierei, la 8.531 în 2016, a indicat el.

Tot în 2016, 210 cetăţeni ai unor state terţe, majoritatea membri ai organizaţiei Statul Islamic şi 49 ai PYD (Partidul Uniunii Democratice, aripa politică a Unităţilor de Protecţie a Poporului Kurd) au fost capturaţi în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa în zona acestui regiment, a precizat colonelul Kilinc.

În cadrul lucrărilor de securizare a graniţei cu Siriei, guvernul turc construieşte ziduri modulare, după care se află o zonă minată, urmată de şanţuri şi cuşti de sârmă ghimpată.

Armata patrulează de-a lungul liniei de frontieră, care este monitorizată permanent cu camere de supraveghere.

În prezent, armata turcă ridică ziduri modulare şi în partea sudică a graniţei cu Siria, în provinciile Suruc, Sanliurfa şi Karkamis.

Ministrul apărării, Fikri Isik, a declarat în noiembrie că lucrările de construcţie a zidului de beton de-a lungul frontierei turco-siriene vor fi finalizate în prima jumătate a lui 2017.