'Prea mulţi oameni au căzut în capcana de a prezenta actele josnice ale Daesh (acronimul în arabă pentru Statul Islamic) şi Al-Qaida ca şi cum ar fi motivate de Islam, când, de fapt, aceste (organizaţii teroriste) îşi sfidează credinţa', a spus Antonio Guterres.

'Prea mulţi lideri politici populişti — din motive cinice — distorsionează imaginea Islamului pentru a răspândi ura antimusulmană, făcând astfel jocul grupurilor teroriste şi extremiste', a adăugat Guterres.

La rândul său, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, le-a cerut statelor arabe să se unească în lupta împotriva terorismului. 'Terorismul ameninţă arabii şi musulmanii mai mult decât oricare alte popoare. Victimele terorismului sunt în majoritate musulmani', a spus el, în deschiderea summitului anual al Ligii Arabe.

'Este necesar să integrăm eforturile ţărilor noastre în cele ale lumii în lupta împotriva acestui pericol', a afirmat monarhul iordanian.

Războaiele nimicitoare din Siria, Yemen şi Libia au fost principalele subiecte de discuţie la summit, au declarat oficiali ai Ligii Arabe. Un alt punct pe ordinea de zi a fost şi conflictul palestiniano-israelian.

Monarhul iordanian a avertizat că în regiune nu va fi 'pace sau stabilitate' fără crearea unui stat palestinian alături de Israel, ca parte a aşa-numitei soluţii a două state.

La rândul său, secretarul general al ONU a cerut Israelului să pună capăt construcţiei de colonii 'ilegale'.

'Soluţia a două state este singura cale pentru a ne asigura că palestinienii şi israelienii îşi pot realiza aspiraţiile lor naţionale şi pot să trăiască în pace, securitate şi demnitate. Nu există nici un plan B', a mai spus Guterres.

Summitul Ligii Arabe are loc înaintea reuniunilor separate din aprilie de la Washington între preşedintele american Donald Trump, care este un aliat ferm al Israelului, şi liderii Egiptului şi Iordaniei.

Summitul a fost marcat şi de un incident mai puţin plăcut când preşedintele libanez Michel Aoun, 82 de ani, s-a împiedicat şi a căzut în timp ce şefii de stat se adunau pentru începerea reuniunii.

Conform imaginilor televizate, Michel Aoun s-a împiedicat de un podium mic, îmbrăcat într-un covor roşu, unde se aflau steagurile statelor arabe. Doi bărbaţi în costume s-au grăbit să-l ajute să se ridice, în apropiere aflându-se şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.