Operaţiunile poliţiei în Federaţia Rusă, care a încercat să disperseze manifestanţi şi a arestat sute de cetăţeni, printre care şi liderul de opoziţie Aleksei Navalnîi, i-au împiedicat să îşi exercite libertăţile fundamentale, printre care libertatea de expresie, de asociere şi de adunare paşnică, înscrise în Constituţia rusă", a precizat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene.

"Cerem autorităţilor ruse să îşi respecte pe deplin angajamentele internaţionale (...), să respecte aceste drepturi şi să îi elibereze fără întârziere pe manifestanţii paşnici care au fost arestaţi", a adăugat ea.

SUA au condamnat la rândul lor arestările din Rusia, spunând că ele reprezintă un afront adus democraţiei. 

Opozantul Aleksei Navalnîi şi sute dintre susţinătorii săi au fost arestaţi duminică în timpul unor manifestaţii anticorupţie de la Moscova şi din alte oraşe din Rusia, una din cele mai puternice mobilizări împotriva preşedintelui Vladimir Putin de la preluarea noului său mandat la Kremlin în 2012.

Aflat la originea acestei mobilizări care a reunit în total zeci de mii de persoane în întreaga ţară, inclusiv în oraşe de provincie de obicei calme, Aleksei Navalnîi urmează să fie prezentat unui judecător luni, după ce şi-a petrecut noaptea în arest.

Navalnîi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce la jumătatea lunii martie a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev că deţine controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

Înregistrarea video publicată de opozantul rus pe YouTube, în care descrie tacticile la care ar fi recurs premierul rus, a fost vizionată de peste 11 milioane de ori, dar Medvedev nu a reacţionat până în prezent.

De formaţie jurist, Aleksei Navalnîi denunţă de câţiva ani, pe blogul său, corupţia la nivel înalt din Rusia şi şi-a anunţat deja intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2018 din Rusia.