Încercând să lupte împotriva hackerilor şi a altor ameninţări, cum ar fi rachetele Iranului, aceste investiţii evidenţiază recunoaşterea de către NATO că tot mai multe conflicte vizează reţelele informatice, pe lângă cele purtate în aer, pe uscat sau pe mare.

Un oficial de top din cadrul Agenţiei de Comunicaţii şi Informaţii a NATO a spus că planul include o investiţie de 1,7 miliarde de euro în comunicaţiile prin satelit pentru a sprijini mai bine trupele şi navele desfăşurate în ţările din cadrul Alianţei, precum şi pentru a ajuta folosirea dronelor.

Nu se ştie deocamdată dacă NATO va finanţa un nou satelit de comunicaţii militare care să fie lansat în spaţiu sau dacă vor fi modernizaţi actualii sateliţi ai SUA şi ai altor aliaţi pentru extinderea capacităţii de comunicare.

Japonia, ţară care nu este membră a NATO, şi-a lansat în ianuarie primul satelit de comunicaţii militare.

Propunerea, a cărei finanţare mai trebuie aprobată de guvernele NATO, vizează de asemenea alocarea a 800 de milioane de euro pentru sistemele informatice care ajută la comanda apărării aeriene şi cu rachete, a spus oficialul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Alte 71 de milioane de euro vor fi alocate pentru îmbunătăţirea protecţiei celor 32 de baze principale ale NATO în faţa atacurilor cibernetice.

NATO susţine că, în ultimii trei ani, numărul tentativelor de atac sau al atacurilor cibernetice asupra reţelelor sale a crescut de cinci ori. Grupul rus APT28 este acuzat de serviciile secrete occidentale că a atac cibernetic Partidul Democrat din SUA la alegerile prezidenţiale de anul trecut.

Oficiali ai NATO au spus pentru Reuters că suspectează Rusia că susţine atacuri asupra reţelelor Alianţei înainte de summiturile importante.

Alte 180 de milioane de euro vor fi alocate pentru a oferi comunicaţii mobile mai sigure pentru militarii Alianţei desfăşuraţi pe teren.

NATO va prezenta detaliile acestui program la o conferinţă la Ottawa în aprilie şi apoi va începe procesul de licitaţie.

Licitaţia va atrage cel mai probabil marile companii de apărare occidentale, printre care Airbus Group, Raytheon şi Lockheed Martin Corp, parţial pentru că nu pot participa grupuri care nu provin din ţări membre NATO, a mai spus oficialul.