”Acest rezultat confirmă în mod categoric faptul că partidul de guvernământ ar trebui să fie GERB”, a declarat Borisov.

Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) au obţinut între 32,2% şi 32,8% din voturile exprimate în alegerile anticipate, prin comparaţie cu cele 28% până la 28,4% din sufragii strânse de către Partidul Socialist, potrivit primelor exit-poll-uri realizate de Alpha Research şi Gallup International Balkan (GIB).

Aproximativ 6,8 milioane de bulgari au avut drept să voteze duminică în alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov. 

Socialiştii au încercat să valorifice victoria lui Rumen Radev, în speranţa că noul preşedinte le va aduce voturi importante în alegerile legislative, dar aceştia nu au reuşit să-i învingă pe centriştii lui Boiko Borisov.

Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis să se retragă de la putere după eşecul înregistrat în alegerile prezidenţiale de candidata GERB, Ţeţka Ţatceva.

GERB a condus cu un avans fragil sondajele electorale, dar principalul jucător al acestor alegeri a rămas fostul premier Boiko Borisov (57 de ani). Acest rebel al politicii a reuşit să-şi asigure o susţinere puternică atât în ţară, cât şi la nivel european, combinând o retorică populistă cu o obedienţă strictă faţă de Bruxelles.

Borisov a transformat de unul singur GERB în cel mai puternic partid politic de după căderea regimului comunist din Bulgaria. 

Acesta a reuşit să conducă un guvern minoritar în perioada 2009-2013, fiind obligat să demisioneze în urma protestelor violente care au cuprins în urmă cu patru ani Bulgaria.

Boiko Borisov a demisionat pentru a doua oară în noiembrie 2016, după victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale de socialistul Rumen Radev.

De asemenea, coaliţia de guvernare a reuşit la jumătatea mandatului să reinstaureze stabilitatea politică, după luni de proteste anticorupţie care au zguduit din nou Bulgaria.