Uniunea Europeană a decis în 2015 relocarea a 160.000 de migranţi sosiţi în Italia şi Grecia către alte ţări ale UE până în septembrie 2017. Cu toate acestea, mai puţin de 15.000 au fost relocaţi în interiorul UE până în prezent, potrivit ultimelor statistici ale UE.

Ministrul apărării Hans Peter Doskozil, iniţiatorul măsurii, a afirmat că ţara sa ar trebui să se retragă din acordul de relocare, argumentând că Viena a acceptat deja o cotă de solicitanţi de azil proporţional mai mare decât alte ţări ale UE. ''Cred că Austria a avut o contribuţie umanitară adecvată'', a declarat presei ministrul social-democrat.

Austria a beneficiat de o exceptare de la program până anul trecut, după ce în anul 2015 a primit 90.000 de persoane care au sosit în ţară prin Grecia şi Balcani în momentul de vârf al crizei migraţiei.

În baza mecanismului de relocare, Austria ar fi fost obligată să accepte circa 2.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.

Un purtător de cuvânt al ministrului de interne Wolfgang Sobotka a declarat pentru DPA că Partidul Popular (OeVP, conservator), din care face parte, susţine în totalitate retragerea din acord.

Cu toate acestea, Austria nu va putea să aplice imediat aşteptata decizie a cabinetului. Măsura va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene şi a Consiliului European.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană la sfârşitul lunii februarie, Austria, Polonia şi Ungaria nu au preluat niciun migrant din cotele lor obligatorii, în timp ce Slovacia a preluat numai 16, Cehia 12, Croaţia 19 şi Bulgaria 29. Prin urmare, executivul comunitar a transmis că ar putea iniţia proceduri de infringement împotriva acestor ţări. Potrivit aceloraşi date, numărul migranţilor preluaţi de România este de 568.