Informaţia a fost confirmată de şeful poliţiei de la Kiev, iar presa a publicat imagini în care se vede corpul neînsufleţit al politicianului rus împuşcat în stradă. Se presupune că omorul a fost unul la comandă.

Opozantul rus, cunoscut pentru criticile sale dure în adresa Kremlinului, a fugit din Rusia în Ucraina împreună cu soţia sa în octombrie 2016. 

Anterior, într-un interviu pentru portalul de ştiri ucrainean Censor.net, Denis Voronenkov a comparat Rusia de astăzi cu Germania nazistă, susţinând că Serviciul Federal rus pentru Securitate (FSB) controlează totul în ţară, inclusiv Duma de Stat.

Voronenkov a fost şi martor împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost alungat de la putere în februarie 2014 în contextul protestelor violente pro-UE din Kiev.

„Ianukovici este o marionetă. El a cedat şi cererea sa ca Moscova să trimită trupe ruseşti în Ucraina a fost ilegală”, declara Voronenkov acum o lună.

El a mai declarat că Rusia „a luat-o razna în ceea ce priveşte nebunia sa pseudo-patriotică”. „Crimeea a fost unită cu Rusia pe baza ideii de a fura ceva de la un vecin”, a adăugat Voronenkov.

De asemenea, el a declarat că în Rusia se falsifică rezultatele alegerilor, la toate nivelurile – de la municipale la federal – iar FSB a uzurpat puterile tuturor agenţiilor de aplicare a legii din ţară.

Denis Voronenkov a fost deputat al Dumei de Stat din Rusia în legislatura 2011-2016 şi membru al fracţiunii Partidului Comuniştilor.