Această agenţie specializată a Naţiunilor Unite susţine în general ''niveluri de conformitate mondială'' în materie de siguranţă şi securitate de manieră ''a facilita mobilitatea şi conectivitatea internaţională''.

Anexa 17 a Convenţiei de la Chicago privind aviaţia civilă internaţională prevede că ''pasagerii şi bagajele de cabină trebuie să fie inspectate şi trecute prin detector'', a amintit OACI într-un comunicat.

Londra a anunţat marţi interzicerea laptopurilor şi a tabletelor la bordul avioanelor ce efectuează zboruri directe provenind din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia şi Arabia Saudită cu destinaţia Regatul Unit.

Decizia a survenit la câteva ore după o măsură similară luată de Washington şi vizează zboruri provenind din opt ţări (Iordania, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Maroc), invocând riscul de atentate.

Canada analizează posibilitatea de a interzice laptopurile la bordul avioanelor şi nu exclude să ia o măsură similară celei adoptate de Washington şi Londra, a indicat marţi seară ministrul canadian al transporturilor, fostul astronaut Marc Garneau.

Pe de altă parte, Berlinul a precizat miercuri că nu intenţionează să adopte o astfel de măsură. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german a declarat că guvernul a fost informat în legături cu noile reguli adoptate de autorităţile americane privind bagajele de mână.

''Aeroporturile germane nu sunt afectate de aceste măsuri. În Germania nu sunt planificate pentru moment introducerea unor reguli asemănătoare'', a afirmat reprezentantul ministerului citat.