Ofensiva neaşteptată a fost anunţată în cursul zilei de alianţa Tahrir al-Sham. dominată de Frontul Fateh al-Sham, fosta aripă armată a organizaţiei Al-Qaida.

"Tahrir al-Sham a început să îşi pregătească operaţiunile militare împotriva unor poziţii ale armatei (regimului) în provincia Hama", a declarat purtătorul de cuvânt al Tahrir al-Sham, Imad al-Din Mujahid.

Potrivit acestuia, jihadiştii şi aliaţii lor au cucerit mai multe sate, printre care Suran, iar luptele continuă în zonă.

Tahrir al-Sham a publicat fotografii ale unei explozii uriaşe, afirmând că a fost un atac sinucigaş contra unui post de control guvernamental din Suran.

Provincia Hama este importantă strategic pentru preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, pentru că separă Idlib, foarte infiltrată de rebeli şi jihadişti, de mai multe bastioane ale regimului, printre care Damasc la sud şi pe coastă la vest.

"Combatanţii Tahrir al-Sham au aruncat în aer două maşini capcană luând cu asalt mai multe sate, printre care Suran", a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Potrivit OSDO, jihadiştii şi rebelii au cucerit în câteva ore Suran şi opt posturi de control, în pofida bombardamentelor masive ale aviaţiei guvernamentale.

De asemenea, grupările rebele şi Frontul Fateh al-Sham au lansat marţi în zori un nou asalt în estul Damascului, cu două zile după un prim atac respins de trupele regimului Bashar al-Assad.

Aceste noi violenţe intervin după o nouă rundă de negocieri intersiriene prevăzute să înceapă joi la Geneva, sub egida ONU, în prezenţa reprezentanţilor regimului şi ai opoziţiei.