Ţara nordică a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2010, dar activitatea militară în regiunea baltică a crescut de atunci, în urma anexării Crimeii de către Rusia în 2014, determinând Suedia să-şi intensifice pregătirea militară.
    
Decizia de reintroducere a serviciului militar, în urma recomandărilor după o investigaţie oficială, va viza atât bărbaţii, cât şi femeile născute în 1999 sau mai târziu, deşi doar un număr redus de persoane vor fi selectate, scrie Agerpres.
    
„Am avut probleme cu asigurarea numărului de personal în unităţile militare pe bază de voluntariat”, a declarat ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist la SR. „De aceea, este necesară reintroducerea serviciului militar”, a adăugat el.
    
Decizia ar conduce la recrutarea a 4.000 de bărbaţi şi femei pentru instruire militară în 2018 şi 2019, potrivit SR.
    
Suedia, care nu este membru al NATO, îşi modernizează armata, cu o majorare semnificativă a cheltuielilor, şi a desfăşurat trupe pe Insula Gotland din Marea Baltică, lansând de asemenea apeluri guvernelor locale pentru a-şi intensifica pregătirile pentru un viitor război, scrie Reuters.