Ministerul grec de Finanţe a declarat marţi că discuţiile au fost reluate între oficialii eleni şi reprezentanţii UE şi FMI. Ministerul a declarat că pe agenda discuţiilor este deblocarea unei tranşe de bani de care Grecia are nevoie urgentă pentru a plăti o nouă datorie de 7 miliarde de euro în luna iulie.

Discuţiile s-au blocat după ce Fondul s-a opus reduceii datoriei Atenei şi obiectivelor impuse de către UE. FMI a insistat ca datoria imensă a Greciei să fie micşorată, iar UE să stabilească obiective mai reduse privind deficitul bugetar al elenilor. FMI a declarat că planurile propuse de UE sunt prea ambiţioase pentru a putea fi realizate.

Dar, săptămâna trecută la Bruxelles s-a ajuns la un compromis, depăşindu-se astfel impasul şi permiţând ca discuţiile să fie reluate, transmite epochtimes-romania.com.

Totuşi, FMI a respins cererile făcute de Atena cu privire la reducerea procentului de mărire a taxelor şi tăieri mai mici în sectorul pensiilor, susţinând că aceste măsuri sunt necesare dacă Grecia doreşte să obţină banii pentru a-şi plăti datoriile.

Mulţi s-au temut că impasul în discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi va duce la o relansare a crizei de acum doi ani când Atena aproape că a ieşit din zona euro.

Oficialii greci au insistat că acţiunile de austeritate impuse de UE sunt greu de suportat, cerând Bruxelles-ului să nu mai adopte măsuri dureroase precum taxe mai mari şi tăieri de pensii.

Grecia s-a confruntat cu numeroase proteste împotriva măsurilor de austeritate, numeroşi greci cerând guvernului de stânga să îşi respecte promisiunile pe care le-a făcut în ianuarie 2015, atunci când a sosit la putere, şi să convingă UE să reducă presiunea asupra Atenei.