Kurz, membru al Partidului Poporului din Austria ((OeVP, conservator) cunoscut pentru atitudinea sa dură faţă de imigraţie, a declarat postului public de radio ORF că cetăţenii UE ar trebui să poată solicita acces la asigurările sociale din altă ţară europeană abia după ce au trăit în acea ţară timp de cinci ani. Propunerea lui Kurz nu vizează şi ajutoarele de şomaj.

"Libertatea de a lucra oriunde nu ar trebui confundată cu libertatea de a alege cel mai bun sistem de asigurări sociale" din cadrul Uniunii Europene, a avertizat Kurz. Libertatea de circulaţie este un principiu fundamental al UE, aminteşte DPA.

Dacă UE nu pune în aplicare astfel de restricţii, există riscul ca cetăţenii să se simtă copleşiţi de migranţi, aşa cum se simt copleşiţi de refugiaţi, a mai declarat şeful diplomaţiei austriece. "Vreau să salvez libertatea de circulaţie a persoanelor, nu s-o pun în pericol", a insistat ministrul conservator.

Suma minimă acordată în prezent de Austria de serviciile de asigurări sociale este de circa 840 de euro lunar, mult peste media salariilor din unele ţări est-europene, membre ale Uniunii Europene, notează DPA.

Din 2011, numărul şomerilor de origine est-europeană din Austria a crescut cu 200%, fiind vorba de 50.000 de persoane în această situaţie, a declarat Kurz ziarului Oesterreich într-un interviu publicat duminică.