Iordaniana Rima Khalaf, adjunctă a secretarului general al ONU şi secretar executiv al Comisiei Economice şi Sociale pentru Asia de Vest (ESCWA) şi-a anunţat demisia la Beirut, după ce secretarul general Antonio Gutierres a cerut ştergerea raportului de pe site-ul de internet al ESCWA.

ESCWA, din care fac parte 18 ţări arabe, a publicat raportul miercuri şi a afirmat că este prima dată când o structură din cadrul ONU acuză Israelul de stabilirea unui "regim de apartheid care domină poporul palestinian".

Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a precizat ziariştilor, vineri, că raportul a fost publicat fără consultarea secretariatului ONU şi că "nu este o problemă legată de conţinut, ci de proces". "Secretarul general nu poate accepta ca un adjunct sau orice alt oficial ONU de rang înalt din subordinea sa să autorizeze publicarea în numele ONU, sub logoul ONU, fără consultarea departamentelor de resort şi nici măcar a sa", a explicat el,

Israelul a respins vehement acuzaţia din raport şi a comparat documentul cu publicaţia nazistă de propagandă Der Sturmer, puternic antisemită.

Statele Unite şi-au exprimat indignarea faţă de raport şi au cerut retragerea acestuia.

Potrivit Reuters, care a avut acces la scrisoarea de demisie, Khalifa i-a scris lui Guterres, : "Nu mi se pare surprinzător că astfel de state membre, care acum au guverne cu puţin respect faţă de normele internaţionale, recurg la intimidare când le e greu să îşi apere politicile şi practicile ilegale".

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, declarase că demisia iordanienei este adecvată, iar ambasadorul israelian Danny Dannon afirmase că pasul trebuia făcut mai demult.

Nici SUA, nici Israelul nu au comentat scrisoarea citată.