Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Yisrael Beiteinu (Israel Casa Noastră), s-a declarat favorabil relansării negocierilor cu palestinienii, însă în anumite condiţii. "Avem o nouă oportunitate de relansare a negocierilor între Israel şi palestinieni. Oportunitatea este de a trage învăţăminte din trecut. Primul lucru pe care trebuie să îl învăţăm este că orice încercare de soluţionare a problemei palestiniene pe principiul «teritorii în schimbul păcii» va eşua", a scris Avigdor Liberman pe pagina sa de Facebook.

"Singura modalitate de soluţionare în mod definitiv a problemei ar fi un schimb de teritorii şi de locuitori în cadrul unui acord mai amplu. Nu putem avea un stat palestinian omogen în proporţie de sută la sută, în care să nu fie deloc evrei, dacă în Israel sunt două naţiuni, iar 22% din populaţie este palestiniană. Nu există niciun motiv pentru care Raed Salah, deputaţii Ayman Odeh (Lista Arabă Unită), Basel Ghattas (Lista Arabă Unită) sau Hanin Zoabi (Lista Arabă Unită) ar trebui să fie în continuare cetăţeni israelieni", a declarat Lieberman. Raed Salah este unul dintre liderii Mişcării Islamice din Israel.

În replică, deputatul arab israelian Basel Ghattas (Lista Arabă Unită) a declarat, potrivit site-ului de ştiri Arutz Sheva: "Nu există niciun dubiu că Liberman este un imigrant din Moldova şi că nu are nicio idee ce înseamnă patrie sau ce înseamnă să ai o patrie de nativi. În orice viitor acord, nu va fi loc în statul palestinian pentru colonişti care fură teritorii, nici pentru imigranţi rasişti. Palestinienii care trăiesc acum în Israel sunt proprietarii teritoriului, iar Liberman este doar un oaspete cu statut temporar".

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a invitat vineri pe Mahmoud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, să efectueze o vizită oficială la Washington, au declarat oficiali palestinieni citaţi de site-ul cotidianului israelian Haaretz. Donald Trump şi Mahmoud Abbas au avut vineri după-amiază prima conversaţie telefonică oficială.

Înaintea conversaţiei cu liderul SUA, Mahmoud Abbas l-a sunat pe regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, pentru a discuta despre posibilităţile de relansare a procesului de pace israelo-palestinian. Regele Abdullah a transmis că Iordania susţine toate eforturile pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian prin coexistenţa în pace a două state, israelian şi palestinian.

În conversaţia cu Donald Trump, Mahmoud Abbas a pledat pentru relansarea negocierilor cu Israelul şi pentru înfiinţarea unui stat palestinian.

În februarie, preşedintele american, Donald Trump, a evidenţiat relaţia specială a Statelor Unite cu Israelul, promiţând acţiuni pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian şi îndemnându-l pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Statele Unite şi Israelul au o relaţie de nedespărţit", a afirmat Donald Trump în conferinţa de presă organizată pe 15 februarie la Casa Albă alături de Benjamin Netanyahu.

"Statele Unite vor încuraja pacea şi un acord de pace major. Însă părţile implicate trebuie să negocieze direct un astfel de acord", a adăugat Donald Trump, notând că Israelul se confruntă cu grave provocări de securitate şi reiterând că acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este "unul dintre cele mai proaste".

În acelaşi timp, Donald Trump l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania.

"Aş vrea să văd limitarea puţin a colonizării", sublinia liderul de la Casa Albă.

Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns în februarie: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult".

Referindu-se la controversata iniţiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: "Analizăm ideea cu multă grijă".

La rândul său, Benjamin Netanyahu declara după întrevederea cu Donald Trump că se concentrează pe "conţinut", "nu pe etichete" în privinţa soluţiei de pace prin coexistenţa a două state, israelian şi palestinian.

"În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanţă. Există două condiţii pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu... Apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să menţină controlul asupra securităţii asupra întregii zone situate la vest de Râul Iordan, practic în Cisiordania", a explicat Benjamin Netanyahu.