Banii vor fi transmişi Kievului la sfârşitul lui martie sau începutul lui aprilie, menţionează Comisia într-un comunicat care precizează că asistenţa financiară totală acordată de Uniunea Europeană Ucrainei începând cu 2014 se va ridica astfel la 2,81 miliarde de euro, cea mai mare sumă acordată vreodată unui stat care nu face parte din Uniune.

Plata face parte din cel de-al treilea program de asistenţă financiară macroeconomică pentru Ucraina lansat după ce această ţară a cerut ajutorul Bruxellesului şi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a traversa o gravă criză economică, adâncită de conflictul declanşat de separatiştii proruşi în aprilie 2014. În pofida mai multor armistiţii, ciocnirile dintre rebeli şi armata ucraineană s-au soldat până acum cu aproape 10.000 de morţi.

Actualul program de asistenţă financiară macroeconomică al UE pentru Ucraina, decis în 2015, se ridică în total la 1,8 miliarde de euro, dar până acum au fost debitaţi doar 600 de milioane de euro. În schimbul banilor, Ucraina s-a angajat să facă reforme "pentru a intensifica lupta împotriva corupţiei, pentru a crea mai multă transparenţă în gestiunea finanţelor publice, pentru a moderniza serviciile publice, a accelera reformele în sectoarele energiei şi finanţelor, pentru a îmbunătăţi climatul comercial şi a întări mecanismele de protecţie socială", conform executivului european.

Vicepreşedintele CE pentru euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a subliniat că Ucraina a depus eforturi remarcabile pentru stabilizarea şi reformarea economiei sale, în pofida conflictului armat care are loc pe teritoriul ei". La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul UE pentru afaceri economice şi financiare, a afirmat că acordarea noii tranşe de ajutor reprezintă o dovadă a continuării "sprijinului susţinut al UE pentru Ucraina şi cetăţenii săi". "Dorim să ajutăm autorităţile în munca de implementare a unui program politic puternic în beneficiul tuturor ucrainenilor, inclusiv al celor care au fost afectaţi în cea mai mare măsură de conflict", se arată în comunicat Comisiei.