Alegerile din Olanda: Primele estimări indică o prezenţă mai mare la vot faţă de legislativele din 2012

Alegerile din Olanda: Primele estimări indică o prezenţă mai mare la vot faţă de legislativele din 2012
Sursa: www.agerpres.ro Foto: xinhua.net 15.03.2017 16:37
Primele estimări indică o prezenţă mai mare la vot la alegerile de miercuri din Olanda faţă de legislativele din 2012, informează DPA, care remarcă faptul că scrutinul a fost precedat de o campanie intens disputată axată pe identitate şi valori culturale şi nu pe problemele economice obişnuite.

Potrivit institutului Ipsos, prezenţa la vot era de 15% la ora 10.30 locală (9.30 GMT), faţă de 13% acum cinci ani, fapt explicabil şi prin vremea favorabilă.

La Haga, sediul guvernului, la orele prânzului prezenţa a fost de 23%, comparativ cu 19% în 2012. Cifre semnificativ mai ridicate s-au înregistrat şi în oraşele Rotterdam şi Utrecht. Dovezi empirice bazate pe social-media indică o prezenţă finală mai mare decât cea aproape 75% de la ultimele alegeri legislative.

Premierul Mark Rutte, care a votat la o şcoală din Haga, a făcut apel la toţi cei 13 milioane de olandezi cu drept de vot să-şi valorifice acest drept, dar, potrivit institutului de sondaj I&O, două treimi dintre alegătorii olandezi erau încă indecişi cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor. Potrivit responsabilului I&O Peter Kanne, 54% dintre alegători aveau în vedere mai multe partide, iar 12% erau complet indecişi.

Având în vedere această situaţie, căreia i se adaugă posibilitatea ca 14 formaţiuni politice să obţină cel puţin un loc din cele 150 din Camera inferioară a parlamentului, este greu de spus cine va fi câştigătorul scrutinului.

Ultimul sondaj efectuat înaintea începerii scrutinului arăta că Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, de centru dreapta) condus de premierul Mark Rutte are un mic avans faţă de principalul adversar politic, Partidul pentru Libertate (PVV, de extremă dreaptă) condus de antieuropeanul şi naţionalistul Geert Wilders.

Ipsos intenţionează să publice rezultatele unui exit-poll imediat după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 09.00 p.m. (20.00 GMT).

Rezultatele finale oficiale — care vor ţine seama şi de votul din cele trei municipalităţi din Caraibe şi al celor 75.000 de alegători înregistraţi în afara Olandei — urmează să fie anunţate abia săptămâna viitoare, dar felul cum va arăta viitorul legislativ olandez va începe să se prefigureze în primele ore după închiderea urnelor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI