Ziarul, care citează surse oficiale neidentificate, relevă că această decizie, cu caracter secret, reprezintă o schimbare faţă de viziunea administraţiei lui Barack Obama, care limitase rolul CIA.

Publicaţia citată de Agerpres aminteşte că, în organizarea anterioară, dronele CIA erau folosite pentru activităţi de recunoaştere şi adunare de informaţii cu scopul de a localiza persoanele suspectate de terorism, iar mai apoi atacul era realizat de către militari.

Această „abordare hibridă”, potrivit WSJ, a fost utilizată de exemplu în atacul care l-a ucis pe liderul taliban Ajtar Mansur, în mai 2016, în Pakistan.

Sursele au spus că prima dată când CIA a utilizat această prerogativă a fost la sfârşitul lunii februarie într-un atac în nordul Siriei în care a fost ucis liderul Al-Qaida în Siria, Abu Kheir al-Masri, ginerele lui Osama bin Laden.

Al-Qaida a confirmat, pe 2 martie, moartea lui al-Masri, în urma acţiunii unei drone, dar este pentru prima dată, conform WSJ, când se află că o dronă a CIA a fost responsabilă de lansarea atacului.

Potrivit sursei citate, noul ordin se aplică în mod specific operaţiunilor CIA în Siria, dar ar putea eventual să fie extins la alte scene de luptă contra jihadismului, precum Yemen, Libia, Somalia sau oricare alt loc.

Sursele au semnalat WSJ că ordinele către CIA au fost date de Trump nu la mult timp după reuniunea avută cu responsabilii agenţiei de informaţii la cartierul general al acesteia pe 21 ianuarie, la o zi după ce noul preşedinte american a ajuns la Casa Albă.