"Am încheiat procesul de normalizare. Nu mai dorim să folosim acest cuvânt", a spus Erdogan la conferinţa de presă comună cu Putin, desfăşurată la Kremlin. "Suntem determinaţi să îmbunătăţim şi mai mult relaţiile esenţiale şi speciale dintre cele două ţări", a adăugat preşedintele turc, subliniind că aşteaptă ridicarea totală a sancţiunilor economice impuse ţării sale de către Rusia.

Aceste sancţiuni au fost adoptate de Moscova în timpul crizei provocate de doborârea unui avion militar rus de către aviaţia turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. A urmat un an şi jumătate de tensiuni, dar relaţiile dintre Moscova şi Ankara au intrat vara trecută într-un proces de normalizare, Putin ordonând atunci ridicarea unei părţi a sancţiunilor, mai ales în sectorul turistic, după ce Erdogan a prezentat regrete pentru incidentul din 2015.

Alte incidente survenit între timp, respectiv asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, de către un poliţist turc şi apoi uciderea a patru soldaţi ruşi în Siria după ce aviaţia turcă a atacat o ţintă greşită, au primit răspunsuri diplomatice cu mesaje de condoleanţe din partea ambelor părţi şi nu au afectat acest proces de normalizare al relaţiilor bilaterale ruso-turce.

"Putem constata că relaţiile noastre au revenit la un adevărat parteneriat, cu o cooperare multiformă (...) Considerăm Turcia partenerul nostru cel mai important", a declarat preşedintele Vladimir Putin în timpul conferinţei de presă comune cu omologul său turc. 

După întrevederea avută vineri la Kremlin, cei doi lideri au semnat un acord de cooperare valabil până în anul 2020, al cărui obiectiv principal este stimularea schimburilor comerciale bilaterale.

Rusia şi Turcia au convenit de asemenea "să continue cooperarea activă în lupa împotriva grupărilor teroriste, în primul rând împotriva organizaţiei Statul Islamic" în Siria, mai ales la nivelul serviciilor de informaţii, a indicat Putin.

Rusia - aliată a regimului de la Damasc - şi Turcia - care susţine grupări rebele ce încearcă să înlăture acest regim - sunt împreună cu Iranul statele garante ale armistiţiului în vigoare în Siria din luna decembrie şi mediază negocierile de pace care se desfăşoară la Astana (Kazahstan) pentru soluţionarea conflictului sirian.